Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) – Filiala Iași l-a omagiat vineri, 27 septembrie 2019, într-o ședință publică extraordinară, pe Prof.univ.emerit, dhc.dr.ing. Anghel STANCIU, la împlinirea vârstei de 70 de ani. Cu acest prilej, a fost prezentată Conferința „Stăpânești viitorul studiind trecutul”, la care au participat numeroase personalități ale vieții academice naționale și locale, printre care îi enumerăm pe prof.dr.ing Adrian Badea, președintele AOSR, Prof. univ. ing.ch. dr. Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației și membru fondator al AOSR, sau dr. Aurel Vainer, membru de onoare al AOSR.
De asemenea, au fost înmânate distincții ți transmise mesaje din partea a numeroase personalități și șefi de instituții ieșene, având în vedere bogata activitate a prof.univ.dr.ing. Anghel Stanciu, desfășurată în plan academic, publicistic și parlamentar.
Reamintim, prof.univ.dr.ing. Anghel Stanciu este membru al Academiei Oamenilor de Știință din România și președintele Filialei Iași din 2008. Este membru al Academiei de Științe Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești din 2002, Doctor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București și al Universității Bioterra București din 2004.
Absolvent al Institutului de Construcții din București – Facultatea Căi Ferate, Drumuri și Poduri, în anul 1972, a parcurs treptele carierei didactice universitare de la asistent, șef de lucrări, conferențiar, până la profesor universitar, în anul 1992. A devenit conducător de doctorat în anul 1996. Activitatea științifică este îndreptată spre cercetarea în domeniul construcțiilor de drumuri și poduri cu aplicabilitate practică. Elaborează numeroase cărți, cursuri universitare, monografii, comunicări științifice. Printre cele mai cunoscute lucrări se numără tratatele științifice FUNDAȚII vol. I – Fizica și Mecanica Pământurilor (2006), pentru care i-a fost acordat Premiul Anghel Saligny de către Academia Română în anul 2008, și FUNDAȚII vol. II – Investigarea și Încercarea Terenului de Fundare (2016), pentru care i-a fost acordat Premiul Hermann Oberth de către Academia Oamenilor de Știință din România.
Distins în două rânduri de Președinția României cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler pentru meritele deosebite în activitatea științifică, didactică și politică, Anghel Stanciu s-a remarcat și în plan parlamentar, unde a condus Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților (1995 – 2006). Din această postură, a inițiat peste 140 de proiecte legislative, dintre care 45 au fost aprobate.
Este autor a 222 lucrări științifice publicate în țară și străinătate, precum și realizator a 7 dispozitive și instalații, aflate în diferite stadii de omologare.
„Suntem încântați și ne folosim de acest prilej pentru a transmite cele mai alese gânduri de prețuire și respect d-lui președinte al Filialei Iași a Academiei Oamenilor de Știință din România, prof. emerit dhc prof.dr. ing. Anghel Stanciu, la aniversarea a șapte decenii de viață.
Activitatea și preocupările d-sale în domeniul atât de vast al geotehnicii au devenit un izvor perpetuu de informație pentru noi, cei din practica nemijlocită a construcțiilor de drumuri și poduri, astfel că orice ocazie care ni-l aduce în mijlocul nostru ne bucură și ne onorează.
Ne bucurăm în continuare de colaborarea continuă și suntem mândri să beneficiem de participarea activă a d-sale la manifestările noastre, cu prezentări atât de apreciate și de savurate de către participanți. Ținem totodată să-l asigurăm pe distinsul prof.dr.ing. Anghel Stanciu că opera și contribuțiile sale din geotehnică sunt referințe în activitatea noastră curentă. Mai mult, ori de câte ori întâmpinăm o dilemă de natură tehnică, nu ezităm în a-l contacta, deoarece suntem încrezători că obținem cel mai bun răspuns. Se cuvine să remarcăm că prof.dr. ing. Anghel Stanciu este un model de urmat, întreaga sa carieră bazându-se pe muncă asiduă, cercetare continuă și nici în prezent nu precupețește niciun efort în a se dedica cercetării științifice de înalt nivel. Stau mărturie volumele publicate în ultimii ani, peste 1600 de pagini de informație deosebit de valoroasă, precum și trei brevete de invenții aflate în diferite stadii de omologare.
La împlinirea a 70 de ani de viață, ne exprimăm dorința de a-l avea în mijlocul nostru multă vreme de azi înainte, iar spiritul efervescent și puterea creatoare să reprezinte pe mai departe călăuza generațiilor viitoare de specialiști în construcții”, arată ing. Ovidiu Mugurel LAICU, Director General Regional al DRDP Iași și președinte al Asociației Profesionale de Drumuri și Poduri Moldova – „N. Tăutu”.