Ioan G. Tzintzu ( 1869-1936)

Desi ne lipsesc o serie de date, se cuvine totusi sa nu trecem cu vederea activitatea celui care a fost timp de 10 ani, director al D.P.S. Iasi, in perioada de inceput a unitatii.

Il gasim in Anuarele Liceului National din Iasi din anii 1884-1887 cand a frecventat cursul superior al acestei scoli ( ultima clasa, la vremea respectiva, fiind a VII-a n.n.)

Dupa anul preparator 1887/1888, urmeaza cursurile Scolii Nationale de Poduri si Sosele Bucuresti, obtinand diploma de inginer in anul 1892.

In anul 1900 este atasat ca ing.ord.III la Circumsciptia a V-a de cai nationale sub conducerea Ing. sef cl.I. Grigore Poenaru.

Dupa avansarea la gradul de ing.ord. II este trecut intre personalul suplimentar al serviciului central de poduri si sosele, platit din creditul excedentar al M.L.P.

Dupa desfiintarea circumsciptiilor(1908) este numit subsef al serviciului judetean de poduri si sosele Iasi, iar cu data de 1 aprilie 1910 este numit sef al serviciului judetean de poduri si sosele Neamt.

Dupa infiintarea Directiilor Regionale de Poduri si Sosele (ian.1919) pe data de 16 mai 1919 ing.sef cl.I Ioan G. Tzintzu este numit Director al Directiei de la Iasi, calitate in care a functionat pana la pensionare (31 decembrie 1929).

Inginerul Ioan G. Tzinztu s-a preocupat de imbunatatirea starii tehnice a drumurilor, punandu-si chiar problema modernizarii acestora prin acoperirea cu imbracaminti din beton de ciment, intiind realizarea in anul 1925 a unui sector experimental cu o astfel de imbracaminte.

Pe de alta parte lucrarile scse de el ,,Sosele rigide, elastice si mistice” (1972) si ,,Istoricul drumurilor si soselelor din tara romaneasca si importanta lor din punct de vedere economic” (1929), dovedesc preocuparile diverse, in legatura cu profesiunea sa, pe care l-a avut.

Daca la toate cele prezentate mai sus, evident in mod prea succint, adaugam si faptul ca la cel de-al 5-lea Congres al drumurilor de la Milano (1926) a facut parte din delegatia romana, ba mai mult, a avut onoarea sa faca parte din biroul sectiei a II-a, ,,Circulatia si exploatarea drumurilor”, avem imaginea aproape completa unui om deosebit.

Pentru recunoasterea meritelor acestui inaintas, generatia de astazi a dat denumirea Salii de consiliu de la DRDP Iasi ,,Inginer Inspector general Ioan GF. Tzintzu”.

Articol preluat din : Directia Regionala de Drumuri si Poduri Iasi- 80 de ani de activitate (1919-1999)